Super Start

SUPER HEROJIMA JE POTREBAN DOBAR DORUČAK

Vaši superheroji stalno rastu i razvijaju se i svakog dana imaju nova dostignuća.  Tako na primer, danas će vam veselo saopštiti da su isprobavali dubinu barica ispred zgrade i zato su se umazali blatom, a sutra će pokušati da vas oduševe veličanstvenim akvarelom koji su naslikali na zidu dnevne sobe. Zbog toga im je potreban dobar doručak. Prema mišljenju stručnjaka*, doručak je svakako jedan od najvažnijih preduslova za rast i razvoj svakog deteta. Obezbeđuje energiju za normalno funkcionisanje organizma, kao i 20-25% nutrijenata koje treba uneti tokom dana. I sama reč doručak bukvalno prevedena sa engleskog jezika (break-fast) znači prekid posta, i tada se organizam ponovo snabdeva hranljivim materijama i energijom nakon dugog noćnog sna. Deci je doručak potreban da bi dobili energiju za učenje, igru i sport.

Ishrana je balansirana kada se kroz unos hrane obezbeđuju neophodna energija, proteini, ugljeni hidrati i vlakna, masti, vitamini i minerali (u skladu sa uzrastom). Bitno je da doručak sadrži različite vrste hrane, kao što su žitarice i voće. 

CELO ZRNO ŽITARICA

Žitarice predstavljaju obavezan sastojak dnevno preporučenog unosa hranljivih materija. Žitarice (pšenica, pirinač, kukuruz, raž, ječam, ovas) i proizvodi sa žitaricama su ključne namirnice u ljudskoj ishrani i obezbeđuju najveći deo energije neophodne za svakodnevno funkcionisanje. Hrana napravljena sa celim zrnom žitarica je izvor minerala kao što su fosfor, kalijum, kalcijum, gvožđe i selen. Glavni vitamini koje sadrže su iz grupe vitamina B, kao što je niacin (vitamin PP), piridoksin (vitamin B6), tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), folna kiselina, kao i vitamini rastvorljivi u mastima – tokoferoli (vitamin E), vitamin A, karotenoidi, itd. Većina odraslih konzumira žitarice za svaki obrok. Preporučuje se da polovina tih žitarica bude sa celim zrnom. Najlakši, a i najbrži način njihovog unosa je kroz žitarice za doručak. Brojna istraživanja pokazuju da deca koja konzumiraju žitarice za doručak imaju zdraviju telesnu težinu. 1,2,3

Sve dečije Nestlé žitarice za doručak sadrže celo zrno kao glavni sastojak (minimium 8g po porciji od 30g).
Garancija za ovo je zeleni baner na pakovanju. 

 

*Prof V. Duleva, PhD, konsultant za ishranu

 

VITAMIN D

Započnite dan i naučite vise o vitaminu D

Šta je vitamin D?

Vitamin D je deo najvažnijih grupa hranljivih mikroelemenata, što znači da organizam moramo redovno da snabdevamo njime.

Zove se i “sunčev vitamin”, jer ga telo proizvodi kada je izloženo sunčevoj svetlosti. Može da se unese i putem hrane.

Koja je uloga vitamina D?

 

Vitamin D doprinosi održavanju normalnih kostiju

Kalcijum je veoma važan za normalan rast kostiju, i njegova apsorpcija zavisi od količine vitamina D. Ukoliko nema dovoljno vitamina D u telu, samo će 10-15% unosa kalcijuma biti apsorbovano. 6

KALCIJUM

Kalcijum je potreban za održavanje normalnih kostiju.4

Kalcijum doprinosi brojnim važnim funkcijama u organizmu, kao što su održavanje zuba i kostiju, normalna funkcija mišića, normalno zgrušavanje krvi te ima ulogu u procesu deobe ćelija.5,.7

Žitarice za doručak obogaćene vitaminima i mineralima su dobar izvor kalcijuma. Na primer porcija od 30g Nestlé žitarica za decu poput NESQUIK® COOKIE CRISP®, CHOCAPIC®, HONEY CHEERIOS® je dobar izvor kalcijuma jer obezbeđuje 15% preporučenog dnevnog unosa, i pre dodavanja mleka.

Izvor kalcijuma i vitamina D u hrani

Brojne namirnice mogu obezbediti kalcijum i vitamin D

Balansirana ishrana treba da uključi namirnice obogaćene vitaminom D i kalcijumom poput*:

 Naziv namirnice

vitamin D

kalcijum

gvožđe

Tvrdo kuvano jaje

24.5 IU

25mg

0.72mg

NESQUIK žitarice za doručak 30g

0.9 mcg

143.40mg

3.30mg

Sendvič od integralnog hleba, maslaca i sira*

3 IU

 16.71 mg

 1,162mg

Kravlje mleko 100ml

0.05mcg

122 mg

67mg

Sok od pomorandže

88%

70mg

0.8mg

    *Priručnik sa receptima za dečju ishranu uzrasta  3-7 godina, autori H.N.Yurukov, PhD, S.P.Petrova, PhD; D.P.Baykova PhD, E. N. Slavkova, PhD, Ts.D. Stoyanova, M.D. Kurtshieva,:"Technika" EOOD, 2004.   (Priručnik je odobren od Ministarstva zdravlja putem pisma  N 33-17-130 from 29.11.2004 г. Kao obavezan vodič za principe zdrave ishrane kod dece u vrtićima)

SUPER POČETAK DANA!

NESTLÉ ŽITARICE ZA DORUČAK

Kako možete da pomognete vašim omiljenim superherojima da se hrane balansirano i zdravo?

Pokušajte da im poslužite balansiran i hranljiv doručak svako jutro.

Nestlé žitarice za doručak imaju veoma bogat asortiman proizvoda, koji su obogaćeni vitaminom D, kalcijumom i gvožđem. One su dobar način da se doprinese ispunjenju dnevnih potreba vašeg deteta za vitaminima i mineralima.

Porcija od 30g Nestlé zitarica za doručak sadrži važne hranljive materije, uključujući vitamin D i zadovoljava 18% dnevnog unosa. One se prave sa celim zrnom žitarica kao glavnim sastojkom, obogaćene se kalcijumom i sjajnog su ukusa!

 

 

1. Albertson et al. (2011) J Am Diet Assoc 109, 1557-1565.>

2.Deshmukh-Taskar (2010) J Am Diet Assoc 110, 869-878.

3. Kosti et al. (2008) Public Health Nutr 11, 1015-1021.

4. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies, NDA (2008) The EFSA Journal (2008) 826, 1-11

5. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies, NDA (2009) The EFSA Journal 7(9):1210. 27 pp.

6.Chemistry of medicines –ass. Prof A. Antonova, PhD,. Ciela,Sofia 2005

7. Guyton & Hall, Textbook of Medical Physiology, Tenth Edition, 2000